Joan Pellicer. Cicle d'activitats culturals

Programa d'actes culturals
(Tot el dia)
27 maig
2017
(Tot el dia)
10 jun
2017

Programa cultural realitzat amb motiu de l'exposició sobre la figura i obra de Joan Pellicer, que es compon de dues excursions, una taula redona, la presentació del llibre Diaria de Sotaia i visites guiades a la mostra.

 
Etnoexcursió 1; dissabte 27 de maig: “El Matissar o l'embriaguesa de respirar”, Serra del Carrascar de Parcent.

«El Matissar o l’embriaguesa de respirar», d’aquesta manera parlava Joan Pellicer del mas del Matissar, encimbellat a la serra del Carrascar de Parcent. Amb uns amics va comprar-hi una caseta a l’inici dels anys huitanta. El Matissar va servir-li de base pel seu treball de recerca etnobotànica i també de lloc de retir, reflexió i escriptura.

L’itinerari comença a Castell de Castells (500 m) i segueix el barranquet de les Covetes Roges per un camí tradicional magnífic que puja al Clot de la Llacuna (760 m). Baixa després pel vessant nord del Recingle Gran fins arribar al Matissar (610 m). L’excursió baixa pel camí del Matissar —hui convertit en pista— fins el barranc d’Aialt i la carretera, on s’agafarà l’autobús per anar a dinar a Benigembla.

Dificultat mitjana. Desnivell de pujada: 300 m. Desnivell de descens: 400 m. Duració prevista de l’excursió: 4 h (parades incloses). Es requereix una preparació física mitjana.

Places limitades a 35 persones. Reserva prèvia: muvaet@dival.es. En cada correu electrònic sols es podran inscriure dues persones.

 
 
Etnoexcursió 2; dissabte 10 de juny: «He fet la ruta de ponent devers Mariola. Tornar a Alfafara. En la Mariola de nou». Serra de Mariola (Agres- Cocentaina)
 

Joan Pellicer tenia una particular estima per la serra de Mariola, sempre tan amable amb els herbolaris i els estudiosos de la flora. Va dedicar un original llibre al paisatge natural i humà del riu Serpis: De la Mariola a la mar. Viatge pel riu Serpis (1997).

L’itinerari uneix Agres i Cocentaina per la part nord de la serra. Comença a Agres (700 m). Des del convent de la Mare de Déu del Castell ascendeix al conegut conjunt de dipòsits de neu, en el  qual destaca la Cava Gran (1.240 m). Travessa per baix del Montcabrer (1.389 m) per arribar al mas de Llopis, un mirador magnífic des del qual s’inicia el descens per l’ombria de Mariola, passant per les fonts de Sanxo, l’Esquererola, les Huit Piletes, la Penya Banyada i Borràs, fins arribar al paratge de Sant Cristòfol (550 m). Coincideix amb el sender abalisat PR-CV-27.

Dificultat alta. Desnivell de pujada: 575 m. Desnivell de descens: 725 m. Duració prevista de l’excursió: 5 h 45’ (parades incloses). Es requereix preparació física mitjana alta.

Places limitades a 35 persones. Reserva prèvia: muvaet@dival.es. En cada correu electrònic sols es podran inscriure dues persones.

Més informació

 

Taula redonaJoan Pellicer, la saviesa de les nostres plantes» , 30 de maig

Josep Manuel Alcañiz, periodista de Medi Ambient; Daniel Climent, contador d’històries de plantes; Josep Lluís Fresquet, professor d’Història de la Ciència (Universitat de València); Emili Laguna, botànic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Moderador: Jorge Cruz, comissari de l’exposició «Joan Pellicer, la saviesa de les nostre plantes» (Museu Valencià d’Etnologia).

Joan Pellicer va fer una recerca etnobotànica original i ingent durant més de trenta anys, que va divulgar amb èxit en programes de televisió i publicacions, com ara els tres volums del Costumari botànic. Als deu anys de la seua mort, evoquem la seua obra i la seua figura mitjançant el testimoni de quatre persones que van compartir recerques, divulgació i l’interés per la utilització tradicional de les plantes a la societat valenciana.

Més informació

Presentació del llibre Diari de sotaia, de Joan Pellicer, editat per la Institució Alfons el Magnànim, 21 de juny

Xavier Serra, director de la Col·lecció Moment. Memoralística de la Institució Alfons el Magnànim; Jorge Cruz, comissari de l’exposició «Joan Pellicer, la saviesa de les nostres plantes».

Més informació

Visites guiades a l'exposició realitzades pel comissari de la mostra

Dies: 18/05, 25/05, 01/06, 08/06, 15/06, a les 18:00

Places limitades a 20 persones. Reserva prèvia: muvaet@dival.es

Més informació

 

Activitats gratuïtes - Entrada lliure fins a completar l'aforament