Horta & Marjal Tancada per reforma

Tancada per reforma
El Museu Valencià d'Etnologia inicia, després de deu anys, la reforma de les seues exposicions permanents. Per esta raó les mostres de Horta i Marjal i Secà i Muntanya romandran tancades. La secció Ciutat Viscuda estarà oberta fins la seua reforma. La presentació de les noves sales s'informarà oportunament. 
 
Una part important de la població valenciana viu, conviu i treballa a l'estreta franja del territori valencià ocupada per hortes i marjals. No és estrany, doncs, que siga ací on s'haja desenvolupat un segment molt significatiu de la nostra cultura tradicional. Les sales permanents d'Horta & Marjal mostren al visitant les claus interpretatives d'aqueixa cultura, tot subratllant les singularitats i les semblances respecte a l'àmbit mediterrani al que pertanyem. 
 
L'exposició mostra la inevitable transformació que s'ha vist obligada a mamprendre la cultura tradicional, situada com està al si d'un món en el que els referents culturals propis estan en constant definició. Les sales permanents d'Horta & marjal s'estructuren en dos apartats bàsics: un centrat en els conceptes i un altre en els objectes
 
El recorregut es completa amb un espai interactiu
 

[ver-mas]

En el primer apartat —el dels conceptes— s'ha volgut dirigir la mirada del visitant cap a una sèrie d'idees que el Museu considera importants per entendre la cultura popular en hortes i marjals: les particularitats de la construcció de l'espai, la importància de la gestió de l'aigua, l'hàbitat ecològic, les diverses tipologies dels habitatges i el seu ús, l'àmplia varietat de cultius i el seu enfocament comercial, la construcció d'una identitat propera, familiar, que està deixant pas progressivament a fòrmules identitàries més genèriques i globalitzades.

A la sala d'objectes, plantejada com si d'un magatzem de museu es tractara, es pot vore una part significativa dels objectes de la col·lecció del Museu Valencià d’Etnologia vinculats a horta i marjal. Una mostra de l'extraordinària varietat d'eines de treball, d'objectes domèstics, de religiositat popular i de peces d'indumentària que els homes i les dones que han viscut i viuen en estos espais han utilitzat, i en ocasions encara utilitzen, en el seu quefer diari.
 
Finalment, l'espai interactiu s'ha pensat per posar a l'abast del visitant la possibilitat d'aprofundir en els nombrosos materials (relats de vida, fotografies i objectes), que constitueixen el fons documental del Museu. En esta sala, mitjançant pantalles interactives, el visitant pot accedir a entrevistes realitzades a persones que parlen de l'horta i la marjal, al fons fotogràfic o a les fitxes catalográfiques dels objectes de la col·lecció. El Museu actualitzarà periòdicament les novetats documentals que vaja incorporant al seu fons, en un esforç per fer arribar al públic el treball quotidià dels conservadors.