Homenatge a Manuel Sáez Izquierdo, Xiquet del Túria

Cant d'Estil
17:30
19 jun
2021
20:00
19 jun
2021
Concert
Manuel Sáez Izquierdo va nàixer el 1943 al barri del Carme de València. Als 7 anys, amb el mestre Vicente Sansaloni començà les classes de solfeig. Durant cinc anys va estar en actiu en l'escolania de la Verge dels Desemparats de València, cantà amb la Coral Infantil de Juan Bautista Comes i en la secció coral de la Companyia de Sarsuela de Teatre del Patronat de la Joventut Obrera.

El 1951 participà en el primer centenari de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Campanar en el qual, acompanyat de la Banda de Música de Campanar, interpretà la Ronda a la Verge. El 1969 començà a rebre classes de cant valencià a mà del Xiquet de Mislata. El 21 de juliol de 1979, participà en l'estrena de la missa en valencià a l'església de Campanar.

El Xiquet del Túria ha estat membre de diverses associacions i grups relacionats amb les danses i la música valenciana, entre els qual destaca el grup de danses Santa Bàrbara des de 1999, i la Penya el Clau, associació amb la qual participà en la festa del Beat Gaspar de Bono i en l'altar de la mar de la festa de Sant Vicent.

Va ser president de l'associació de cant d'estil (1994) i durant molts anys presentador de la cantà a la Verge dels Desemparats de València. Durant quatre anys va formar part de la junta directiva de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.
Manuel Sáez Izquierdo Xiquet del Túria, fou guardonat amb el segon premi del Primer concurs professional Xiquet de Mislata en col·laboració amb la falla Portal de la Valldigna. (Conselleria de Cultura. Generalitat Valenciana).

ASSOCIACIÓ D'ESTUDIS DE CANT VALENCIÀ (AECV)

L'AECV és una associació sense ànim de lucre que treballa fomentant la investigació, l'ensenyament i la divulgació del nostre cant per excel·lència, des de la perspectiva de l'etnomusicologia aplicada, i que posa en relleu la seua significació com a patrimoni immaterial. Entre les seues activitats, l'AECV celebra anualment el Dia del Cant Valencià, lliura el premi Obrint Camins i, a banda d'organitzar conferències, guitarraesalbaes i mostres de cant, ret homenatges en reconeixement públic a persones destacades de la cultura i del cant valencià.

PUBLICACIONS DE L'AECV
El cant valencià enfonsa les seues arrels en l'encreuament de les cultures musulmana i cristiana per terres valencianes en començar l'Edat Moderna (segle XVI). Des de finals del segle XVIII s'ha integrat com a tradició viva en la societat contemporània fins a assolir el màxim esplendor durant la primera meitat del segle XX, a partir de la qual cau en desinterés a causa de la irrupció de les noves tendències culturals.

L'AECV ha tret a la llum publicacions escrites i sonores d'interés històric, antropològic i estètic avalades per dècades d'investigació i d'experiència viva de la tradició per part dels seus membres:
 
• CD Cant d'estil al Puig de Santa Maria (2010).
• Llibre més CD de materials inèdits per a una antologia del cant valencià del Xiquet de Mislata, 2a revisió ed. revisada (2011).
• Aproximació històrica al cant valencià. Editorial Vinatea (2018).
 
Amb este homenatge, us invitem a participar i col·laborar amb l'AECV (Associació d’Estudis del Cant Valencià). www.aecv.info

PROGRAMA
Tocata de dolçaina i mostra de cants (albaes).
Presentació i benvinguda per Manuel Marzal Álvaro, president de l'AECV.
Ressenya biogràfica audiovisual de Manuel Sáez Izquierdo Xiquet del Túria.
Lliurament d'un diploma commemoratiu i insígnia Manuel Sáez Izquierdo Xiquet del Túria.
Cant d'estil i d'albaes valencianes en homenatge a Manuel Sáez Izquierdo Xiquet del Túria, per grans cantadores i cantadors valencians.

Cantadores i cantadors d'estil
Carla Cucarrella Garceta
María del Carmen Villar Mesado
Miguel Montagudo Cebrián
Susana Rodríguez Minguélez
Emilio Luis Milio del Puig
María José Mengod Pepita de Ruzafa
Javier Benedicto Casanovas Xavi de Bétera
María José Ruíz Marisé de Mont-Olivet
Isabel García Isabel de Quart
Victoria Sousa Victorieta

Versadors
Vicent Ribelles Salvador Vicent de Rosa
Francesc Nicasio Gil Paco de Faura
Salvador López Mafé Voro de Paterna
Jesús Ortega Frechina

Dolçaina i tabal
Josep Leto Melero (dolçaina)
Rafael Sanchís Navarro (tabal)

Rondalla de vent La Colla del Puig
Rubén Raimundo Hurtado (clarinet)
Albert Raimundo Hurtado (trompeta)
Raúl Luís Chilleron

Rondalla de Corda
Josep Vicent Navarro Ricart (guitarró)
Francisco Navarro Pérez (guitarra)
Francisco Ribes González (guitarra)

Grup de Danses Santa Bárbara