Festa i tradició en Alcublas amb la participació del Museu Valencià d'Etnologia

Exposició "Alcublas va de fiesta"
Exposició i jornades
(Tot el dia)
02 febr.
2015
(Tot el dia)
02 febr.
2015
El passat estiu es va celebrar la 'ia Jornada sobre la Jota en Alcublas', una trobada que pretenia acostar-se a l'evolució de la jota en esta localitat dels Serrans des de la dècada de 1970 fins a l'actualitat i que pretenia obrir un debat sobre el seu futur.
 
Organitzada per l'Associació Cultural Les Alcublas (ACLA), la jornada va comptar amb la col·laboració de Fermín Pardo, qui va presentar, acompanyat d'un grup de músics i balladors, una ponència titulada 'El ball solt en les Alcublas', sobre les característiques de la jota en la localitat. Durant la jornada, a més de realitzar-se un taller de ball, es va presentar un documental, elaborat per Roser Santolaria, sobre els últims protagonistes de la jota en la localitat en els anys 50 i 60, quan esta activitat era un divertimento quotidià i no una manifestació folklòrica tal com hui és entesa.
 
Com a projectes per a 2015 es troben la celebració d'una segona jornada sobre la la jota, amb la presentació d'un nou documental sobre la història de la jota a Alcublas i la participació de diversos grups de ball d'altres localitats, i molt especialment la gravació d'un disc en què arreplegar els testimonis musicals d'aquells últims tocadors i cantadors que van mantindre viva la jota fins als anys 70 del segle passat i que encara seguixen en actiu.
 
També en el mes d'agost l'ACLA, amb la col·laboració del Museu Valencià d´Etnologia, va presentar l'exposició 'Alcublas va de fiesta', sobre l'origen i evolució de les festes que formen part del calendari festiu tradicional de la localitat. La labor de documentació realitzada amb motiu del muntatge ha obert diverses línies de treball, entre les que destaquen la dedicada a l'estudi de la indumentària tradicional local i l'elaboració d'un llibre en què s'arrepleguen els nombrosos testimonis gràfics recopilats, analitzant el passat, present i futur de les festes.