Faltar o morir Un recorregut per l'absència

Imagte faltar o morir (L'ETNO)
Faltar o morir. Un recorregut sobre l'absència
EXPOSICIÓ TEMPORAL - OBERTURA AJORNADA
(Tot el dia)
08 abr.
2020
(Tot el dia)
25 oct.
2020
OBERTURA AJORNADA
 
Informació d'interés
 
Per causes relacionades amb la situació generada pel Coronavirus (Covit19), i atenent a les les recomanacions de la Generalitat Valenciana de tancament d'equipaments culturals, L’ETNO Museu Valencià d’Etnologia tanca temporalment les seues portes.
 
L’ETNO Museu Valencià d’Etnologia informarà als usuaris de la seua reobertura i posada en marxa de la programació en el moment oportú. 
 
Atentament,
L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia
 
--
 
Sense mortalitat no hi hauria història, ni cultura, ni humanitat. És la consciència de mort el que permet que l'ésser humà desenvolupe la vida. Les cultures són l'expressió d'abordar i tractar aquest fet primordial de l'existència humana. Grans pensadors han afirmat que la història no és més que una crònica del que els humans han fet amb la mort. 
 
Faltar o morir indaga en allò que significa la mort per al grup que experimenta la pèrdua d'un dels seus membres, identificant les representacions col·lectives i les pràctiques rituals amb les quals els subjectes li donen sentit. 
Durant les primeres dècades del s XX la mort estava inscrita en la destinació de les persones; era lamentada, però acceptada. Els subjectes faltaven d'un entorn, d'un context.
 
Amb l'arribada de la modernitat la mort ha sigut desallotjada de les nostres vides, convertida en tabú innomenable, oculta i delegada. Els subjectes moren més física que socialment, reduint la densitat significativa del procés de mort a una expressió estrictament biològica. L'ús de les paraules mai és innocent. Referir-se al procés de mort com faltar o morir representa dos models en conflicte sobre els quals cal reflexionar. Aquesta exposició pretén ser part d'aqueixa reflexió. 
 
Sala 10
Del 08 d'abril al 25 d'octubre de 2020.