Col·leccions

http://www.museudelaparaula.es/colecciones/browser/temas/?terminoID=ts754
1
Preservar el patrimoni constitueix un dels objectius fonamentals dels museus. El Museu Valencià d’Etnologia va començar a formar les seves col·leccions en 1981 recollint objectes, imatges, documents i testimoniatges que ajuden a conéixer la cultura pròpia de la societat tradicional valenciana al mateix temps que preserven la seva memòria i el patrimoni etnològic. 
 
Les col·leccions s'ordenen actualment al voltant de dos eixos. D'una part, una mirada etnohistórica sobre l'esdevenir de la societat valenciana que posa l'accent en la vida quotidiana, en dones i homes anònims però, al mateix temps, protagonistes de la història. Aquest eix privilegia l'estudi de la societat tradicional i el trànsit a la societat industrialitzada. D'una altra part, una mirada cap a d'altres cultures, ja que la reflexió sobre els altres és finalment una reflexió sobre nosaltres mateixos: una bona via per endinsar-nos en la multiculturalitat.
 
Les col·leccions del Museu Valencià d’Etnologia s'agrupen en cinc categories:
 
  • Objectes de cultura material, provinents de casa o del taller; del quefer diari o dels dies de festa; la roba que ens cobreix —i ens descobreix—; objectes que passen de generació en generació i uns altres que simbolitzen el canvi. El seu interés patrimonial resideix en la càrrega de significats culturals que els impregna. 
 
  • L'Arxiu Fotogràfic recol·lecta i custodia fotografies, gravats i imatges d'un altre tipus relacionades amb la societat tradicional valenciana. 
 
  • La col·lecció d'Antropologia Visual tracta de documentar pràctiques culturals mitjançant enregistraments audiovisuals. El seu objectiu són les tècniques de treball i els oficis tradicionals; les festes i celebracions, incloses música i dansa. 
 
  • Ephemera, documentació escrita i objectes de paper o cartró on ha quedat presa la vida. Documents que han atrapat una vivència, un instant, tal vegada una tendència social. 
 
  • Testimonis dels protagonistes de la nostra cultura, recollits en el projecte Arxiu de la memòria oral valenciana i altres projectes d'investigació.